Jak pokračuje rekonstrukce domu pěstounů

I v projektu opravy domu pěstounů jsme prošli fází plánování financí.

Částka, kterou jsme měli k dispozici, byla jasně daná a bylo potřeba rozhodnout, na co bude použita. Prvotní představy o rekonstrukci zahrnovaly více změn v interiéru.

Nicméně po sondách do konstrukce střechy bylo jasné, že je potřeba ji celou vyměnit. Střecha dělá dům a bez dobře fungujícího zastřešení není rozumné investovat do vnitřních úprav. Její oprava se tak stala základem rozpočtu na rekonstrukci domu pěstounské rodiny, který připravila na základě projektové dokumentace stavební firma. „Po vstřebání prvotního šoku z cenové nabídky jsme pro porovnání poptali rekonstrukci u další firmy a jednoho místního řemeslníka. Potřebovali jsme ověřit, zda cena skutečně odpovídá šíři naší rekonstrukce,“ říká Monika Kopřivová ze Stavební spořitelny České spořitelny. Po závěrečném vyúčtování víme, že pečlivá příprava a trpělivost se vyplatila. Celkový rozpočet jsme překročili pouze o 5 000 Kč. Zároveň se nám podařilo uspíšit termín dokončení o celých 20 dní. Architekti ze studia Design4Function i stavební firma Let´s Build odvedli opravdu velmi kvalitní práci, a to nejen přímo na domě, ale i během plánování.

V rozpočtu jsme počítali s rezervou 10 % na případné neočekávané vícepráce, které se objevily poměrně brzy. Bylo potřeba zateplit vikýř zvenku, opravit komín a vyměnit část střešní vazby (první krokev a část pozednice). V rozpočtu nebylo počítáno s osvětlením, které bylo objednáno dodatečně. Mírně náročnější byla také rekonstrukce elektrických rozvodů.

Na druhou stranu se nám podařilo ušetřit, protože paní Liběna si místo plánované plovoucí podlahy přála lino. Tmavě hnědé litinové radiátory byly v lepším stavu, než se původně zdálo, proto jsme je pouze natřeli na místě nabílo. Místo nových interiérových dveří z lamina jsme se rozhodli renovovat původní dřevěné dveře, které byly pouze poničené, ale přesto velmi zajímavě řešené. Stačilo je očistit, zbrousit a natřít. Místo původní tmavě hnědé jsou nyní bílé, což celý prostor krásně sjednotí a prosvětlí. „Při rekonstrukci je dobré zamyslet se nad tím, co je skutečně potřeba vyměnit za nové věci a co by po malé úpravě mohlo sloužit dále. Naše rozhodnutí s renovací dveří se vyplatilo nejen finančně, ale zároveň je to krásný prvek, který ladí s interiérem,“ říká Monika Kopřivová.

Od začátku jsme si přáli, aby se pěstounská rodina zbavila závislosti na stále zdražujícím se plynu. Obrovskou pomocí proto bylo rozhodnutí Energetického holdingu Malina darovat pěstounům tepelné čerpalo a FVE.

Za projektem stojí

SSČS - Buřinka

Autor myšlenky a koordinátor celého projektu rekonstrukce domu pěstounské rodiny

Malina Group - Fotovoltaika, tepelná čerpadla

Dárce fotovoltaické elektrárny a tepelného čerpadla

Design4function - Architektonický ateliér Design4function s.r.o.

Autor projektové dokumentace pro rekonstrukci

Let´s build - komplexní služby ve stavebnictví

Realizátor stavebních prací

Mediální partner

Deník Bydlení